Etsen

Etsen of Elektrolytisch markeren

Elektrolytisch markeren is een relatief simpele techniek die al jaren gebruikt wordt voor veelal het aanbrengen van logo's en artikelnummers op materialen welke stroom geleidend zijn (ijzer, staal, RVS enz.)

Zoals de naam al verraad gebruiken we hiervoor elektriciteit (laagspanning) welke van de trafo via een plus(+) stempel en een grondplaat (-)  verbonden wordt middels het te markeren product. Op de stempel zit een kussentje welke in een speciale vloeistof (elektrolyt) gedrenkt is zodat er stroomdoorgang plaatsvind naar het product. Door de elektrische stroom en de (chemische) vloeistof vind er een reactie plaats op het product. Dit heet oxidatie of in de volksmond roesten. Dit oxideren gebeurt natuurlijk wel gecontroleerd. Na enkele seconden (±4 seconden) wordt het elektrische circuit onderbroken door de stempel van het product af te halen. Hierna moeten we het product behandelen met een neutralisatievloeistof ander roest het nog door. Hierna is het product voorzien van een mooie, strakke, markering.

Deze techniek wordt veelal, seriematig, toegepast op producten welke bijvoorbeeld moeten worden voorzien van een unieke artikelcode en/of een bedrijfslogo. 

De volgende keer dat u een mooi scherp keukenmes in de hand heeft moet u maar eens kijken hoe deze is voorzien van de product en leverancier gegevens. Veelal is deze met deze techniek aangebracht.

Vraag ons naar de mogelijkheden voor U !!!

                   Laser-op.nl    We make it special (4U)